ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSSВсички
Музика
Личности
Културни
Кино и филми
Други
Кулинарни
| Храните, които ще се погрижат за имунитета ни през есента | ||||||
| ||||||
С понижаването на температурите и адаптирането на телата ни към студения сезон, природата предлага правилните суперхрани, които да укрепят имунната ни система и да подкрепят здравето ни. Вижте кои са десетте най-полезни есенни храни, които могат да подпомогнат имунитета ви през есента. Тиква: Шампионът по витамин А Тиквата несъмнено е кралят на есенните суперхрани за висок имунитет. С високото си съдържание на бета-каротин, който се превръща във витамин А в организма, тя поддържа не само имунната система, но и здравето на очите. Една чаша сготвена тиква вече покрива над 200 процента от дневната нужда от витамин А. Фибрите, съдържащи се в тиквата, също така насърчават здравословното храносмилане, докато калият поддържа сърдечно-съдовата система. Тиквените семки са богати и на магнезий и здравословни омега-3 мастни киселини. Нар: Антиоксидантна сила Наровете се считат за истински антиоксидантни бомби и сред най-добрите храни за подпомагане на имунитета. Рубиненочервените им семена съдържат пуникалагин и антоцианини, които имат противовъзпалителни свойства и защитават сърдечно-съдовата система. Проучванията показват, че редовната консумация на нар може да намали риска от хронични заболявания. Високото съдържание на витамин С прави наровете идеални спътници през студения сезон. Само 100 грама семена от нар съдържат около 10 милиграма витамин С. Червени боровинки: Естествени имуностимуланти Тези малки червени плодове са особено богати на проантоцианидини, които имат антибактериални свойства. Червените боровинки не само подпомагат здравето на пикочните пътища, но и укрепват цялостната имунна система. Високото им съдържание на витамин C и манган ги прави ценни помощници през студения сезон. Пресни или сушени червени боровинки могат да се използват по различни начини в мюсли, салати или като здравословна есенна закуска. Сладки картофи: Сложни въглехидрати с добавена стойност Сладките картофи не само осигуряват дълготрайна енергия чрез сложни въглехидрати, но и богатство от хранителни вещества. Съдържанието им на бета-каротин дори надминава това на морковите, докато витамин B6 и калий подпомагат метаболизма и нервната функция. Естествената им сладост ги прави здравословна алтернатива на конвенционалните картофи, а универсалността им в кухнята ги превръща в популярна суперхрана. Опитайте батат с тиквички на фурна или пюре от батати и сами ще се убедите колко вкусни са. Цвекло: Богат на нитрати източник на енергия Цвеклото съдържа естествени нитрати, които подобряват кръвообращението и повишават спортните постижения. Високото му съдържание на фолат подпомага клетъчното делене и кръвотворенето, докато бетанинът осигурява характерния червен цвят и антиоксидантен ефект. Редовната консумация на цвекло може да повлияе положително на кръвното налягане и да подобри издръжливостта. Насладете се на вкуса му, като приготвите печено цвекло с розмарин и екзотично дзадзики с цвекло. Орехи: Омега-3 мастни киселини за мозъка Орехите са единствените ядки с особено високо съдържание на алфа-линоленова киселина, растителна омега-3 мастна киселина. Тази есенциална мастна киселина подпомага мозъчната функция и може да намали възпалителните процеси в организма. Редовната консумация на орехи е свързана с подобрени когнитивни функции и намален риск от сърдечно-съдови заболявания. Броколи: Доставчик на витамин К Броколите са сред топ есенните храни за силен имунитет. Високото им съдържание на витамин К подпомага здравето на костите, докато сулфорафанът, естествен антиоксидант, има клетъчно-защитни свойства. С високото си съдържание на витамин C, фолиева киселина и фибри, броколите са незаменима есенна суперхрана за балансирана диета. Ако още не сте опитвали, започнете с класики като запеканка с броколи и карфиол или пък пиле с броколи и сметана. Ябълки: Пектин за здравето на червата Класиката сред есенните плодове се отличава с високото си съдържание на пектин – разтворими фибри, които подпомагат здравето на червата и могат да регулират нивата на холестерола. Кверцетинът, флавоноид, който се намира в кората, има противовъзпалителни ефекти и поддържа имунната система. Ябълките са богати и на различни витамини и минерали, които допринасят за цялостното здраве. Зеле: Бомба с витамин C Различни видове зеле, като бяло зеле, червено зеле и къдраво зеле, са истински бомби с витамин С. Къдравото зеле дори превъзхожда портокалите по съдържание на витамин С и също така осигурява важни минерали като калций и желязо. Глюкозинолатите, които съдържат, не само придават на зелевите зеленчуци характерния им вкус, но и имат клетъчно-защитни свойства. Круши: Естествен източник на фибри Крушите са особено богати на разтворими фибри, които подпомагат храносмилането и осигуряват дълготрайно чувство за ситост. Естествената им плодова захар осигурява бърза енергия, докато калият и витамин С поддържат имунната система, пише gotvach.bg. Високото съдържание на вода прави крушите хидратираща закуска, която едновременно осигурява важни хранителни вещества. |
Зареждане! Моля, изчакайте ...
Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Любопитни новини:
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Драгана Миркович с тежка диагноза
11:01 / 17.11.2025
Наталия Симеонова заминава от България
13:37 / 17.11.2025
Арести на шофьори в Пловдив, има и конфискувани автомобили
11:50 / 18.11.2025
Жалко! Още една хубава двойка се раздели
19:04 / 17.11.2025
Външна намеса е причината за ПТП с две жертви край Пловдив?
16:49 / 17.11.2025
Актуални теми
Абонамент
Анкета














