
ЗАРЕЖДАНЕ...
Чужди журналисти са впечатлени от затвора в Смолян | ||||||
| ||||||
"Това е интересна работа, нито твърде тежка, нито твърде лесна“, споделя Филианов, който е осъден на две години и половина затвор за трафик на наркотици, но е освободен предсрочно, след като присъдата му е съкратена благодарение на затворническия труд. Филианов е най-новият успешен пример за млекопреработвателната фабрика в затвора в Смолян, където затворниците произвеждат някои от най-популярните млечни продукти и сирена в България. Млекопреработвателното предприятие "Герзовица" е идея на бившия директор на затвора Христо Солаков, който търси начин да произвежда храна в затвора и да помага на затворниците да се подготвят за живота навън. Затворниците участват в целия производствен процес - от пашата на стадата кози и крави до производството на сирене. Търсено от ценителите на сиренето и продавано в специализирани магазини, производството на затвора не може да отговори на търсенето". "В началото имахме само едър рогат добитък, но това не беше печелившо, млякото, което продавахме, не покриваше разходите ни“, споделя Христо Солаков, на когото хрумва идеята да преработва суровината и да "затвори кръга“. Хазартната игра се оказва по-успешна от очакваното. От мътеницата до сиренето фета и българското кисело мляко, "нашите продукти не съдържат консерванти и добавки“, което оправдава по-високите цени от тези на конкурентите, споделя 62-годишният бивш директор на затвора. Докато половината от продукцията на фабриката е предназначена за други затвори в България, останалата част се продава на пазарите и в магазините за хранителни стоки на по-високи цени от продуктите на конкурентите. |
За контакти:
тел.: 0886 59 82 67
novini@plovdiv24.bg
гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg